„Butoiul cu pulbere” din ORIENTUL MIJLOCIU. Fost diplomat militar: „O prăpastie între sistemul de informații militare și clasa politică decizională”

Butoiul cu pulbere din ORIENTUL MIJLOCIU. Fost diplomat militar: O prăpastie între sistemul de informații militare și clasa politică decizională
Un fost agent Mossad a prezis încă din 2017 atacul de la 7 octombrie!
Publicat: 23/04/2024, 10:00
Actualizat: 23/04/2024, 19:50

Israelul se află într-o situație extrem de sensibilă, dar mai ales una de incertitudine, ținând de contextul celor mai recente tensiuni între Israel şi Iran, care par departe de a scădea în intensitate, spune comandorul în rezervă Stelian Teodorescu, fost diplomat militar, într-un interviu pentru Gândul.

La o zi după ce ce premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a spus, într-un mesaj video, că, în zilele următoare, va fi sporită ”presiunea militară şi politică asupra Hamas”, șeful serviciului de informaţii militare israelian, generalul Aharon Haliva, şi-a prezentat demisia, motivând că a luat decizia din cauza responsabilității pe care o are în eşecul de a preveni atacul fără precedent din  7 octombrie 2023, comis de Hamas asupra Israelului.

„Este surprinzătoare demisia generalului, care își asumă răspunderea pentru efectele produse de Hamas”

Iranul a lansat, săptămâna trecută, un atac cu zeci de drone şi rachete asupra Israelului, motivând că operațiunea a reprezentat un răspuns la bombardarea de către Israel a consulatului său din Siria, pe data de 1 aprilie.

Comandor (r) Stelian Teodorescu consideră că atacul Iranului asupra Israelului a sensibilizat și mai mult situația în regiune. Pe de altă parte, în opinia sa, masacrul Hamas asupra Israelului a creat o prăpastie între sistemul de informații militare și clasa politică decizională.

Israelul se află, cel mai probabil într-o incertitudine, având în vedere prejudecățile manifestate la nivelul Serviciilor de Informații. Se vehiculează, în momentul de față, după demisia șefului informațiilor militare, ideea că prejudecățile au fost la mare înălțime în rândul serviciilor, atât în 7 octombrie, dar și pe parcurs. Cred că s-a creat un fel de prăpastie între sistemul de informații militare și clasa politică decizională.

De ce spun acest lucru? Este surprinzătoare demisia generalului, care își asumă răspunderea pentru efectele produse de Hamas în octombrie 2023, așteptându-se ca după această demisie să urmeze și alți generali sau alți lideri ai informațiilor militare. Israelul se află însă într-o situație foarte sensibilă, mai ales în urma atacurilor din 14 aprilie (n.r. – când a fost atacat de Iran)”, a punctat Stelian Teodorescu.

SUA să se implice din ce în ce mai intens în soluționarea acestui caz, trebuie o mediere foarte clară”

La mai bine de şase luni de la începutul războiului, declanşat de atacul fără precedent al Hamas asupra Israelului, Netanyahu s-a declarat în repetate rânduri hotărât să lanseze o ofensivă terestră asupra oraşului Rafah, în sudul Fâşiei Gaza, pe care îl consideră ultimul mare bastion al mişcării islamiste palestiniene.

Fostul diplomat militar Stelian Teodorescu este de părere că, în actualul context, un nou armistițiu între Israel și Hamas este din ce în ce mai puțin soluționabil, deși autoritățile israeliene au declarat în repetate rânduri că aducerea acasă a ostaticilor rămâne decizideratul principal. În acest moment, este vorba de 130-133 de ostatici, care sunt ținuți încă prin tunelurile din Gaza.

Statele Unite au o poziție din ce în ce mai tranșată, pe de o parte, cu privire la recunoașterea a două entități în interiorul acelorași granițe, iar pe de altă parte, cu privire la adoptarea unor decizii și măsuri de evitare a extinderii conflictului în întreg Orientul Mijlociu. 

Părerea mea ar fi ca SUA să se implice din ce în ce mai intens în soluționarea acestui caz, pentru că este nevoie de o mediere foarte clară între cele două părți (n.r. Israel și Hamas). Altă variantă de soluționare nu văd care ar putea să fie. Să nu uităm că toate celelalte entități din Orientul Mijlociu – mai puțin Arabia Saudită, care manifestă o poziție mai neutră – își doresc, pur și simplu, să desființeze Statul Israel din Orientul Mijlociu, deoarece ei consideră că le sunt afectate interesele în regiune”, a mai spus comandorul (r) Stelian Teodorescu.

200 de zile de captivitate pentru ostaticii luați de Hamas. Netanyahu anunță noi lovituri asupra grupării teroriste

Israelul, care a sărbătorit în 15 aprilie începutul Paştelui evreiesc, a anunțat că se pregăteşte să intensifice presiunea militară în Fâşia Gaza, stabilind „următoarele etape ale războiului” împotriva Hamas.

În plus, armata israeliană susţine că unii dintre ostaticii răpiţi în 7 octombrie 2023, în Israel, în timpul atacului comis de comandourile Hamas, sunt reţinuţi la Rafah.

Vom da noi lovituri dure Hamas – şi asta se va întâmpla în curând. În zilele următoare, vom spori presiunea militară şi politică asupra Hamas, pentru că aceasta este singura modalitate de a ne elibera ostaticii şi de a obţine victoria noastră”, declara premierul israelian Benjamin Netanyahu, într-un mesaj video.

Organizaţiile umanitare şi un număr tot mai mare de cancelarii străine se opun acestei operaţiuni, temându-se că aceasta ar putea provoca numeroase victime civile, dar ar duce și la escaladarea situației în regiune.

„Vom lupta până când vă veţi întoarce la noi”

Familiile ostaticilor au făcut apel la israelieni să lase un scaun gol în timpul mesei rituale Seder, care a marcat începutul sărbătorii evreieşti de Pesah, pentru a nu-i uita.

”De Pesah, se vor împlini 200 de zile de captivitate pentru ostatici (…). Vom lupta până când vă veţi întoarce la noi”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei.

În Fâşia Gaza, conflictul Israel-Hamas s-a soldat cu peste 30.000 de morţi, potrivit unui bilanţ publicat de Ministerul Sănătăţii din Gaza, condus de Hamas.

„Mă gândesc mereu la această zi neagră. Zi după zi, noapte după noapte”

Generalul Aharon Haliva, cu o carieră militară de 38 de ani, este primul responsabil israelian care demisionează după masacrul grupării teroriste asupra Israelului.

Pe 7 octombrie 2023, Hamas a comis un atac-surpriză criminal împotriva statului Israel. (…) Serviciul de informaţii plasat sub comanda mea nu şi-a îndeplinit misiunea care i-a fost încredinţată.

De atunci, mă gândesc mereu la această zi neagră. Zi după zi, noapte după noapte. Voi avea mereu amintirea acestei teribile dureri”, a scris generalul Haliva, în scrisoarea de demisie publicată de armata israeliană.


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV | Viața printre alarme și rachete trase la ore fixe, după masacrul Hamas. Româncă din Israel: „Mi se pare o realitate complet nebună”

EXCLUSIV | Scrisoarea sfâșietoare a unei mame în memoria fiicei, ucisă de Hamas: „Am îngropat floarea noastră frumoasă”/ „O durere nesfârșită”

EXCLUSIV | Rapoartele SRI arată că fanaticii Hamas se radicalizează până și la București! Adept al grupării, expulzat. Detalii din dosarul secret

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi turiști au fost șocați de nota de plată de 811 euro pentru 2 băuturi,...
Caz rarisim! El este elevul care a luat cea mai mică notă din România, la...
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant...
Un bărbat care își căuta soția dispărută de-acasă a descoperit că aceasta fusese înghițită cu...
Ilie Năstase s-a despărțit de Ioana: 'Durere mare…'. A plecat singur în Cehia, cu lacrimi...
Secretul longevității celui mai VÂRSTNIC fotbalist din lume. Ce mănâncă Kazuyoshi Miura și ce stil...
Preţul exorbitant pe care l-a plătit un cuplu pentru două băuturi la un restaurant din...
„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a...
Magistrații au condamnat-o definitiv pe Loredana Atănăsoaie, tânăra care și-a ucis cea mai bună prietenă...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
ABANDONATE într-o mină! Peste 50 de mașini clasice VOLKSWAGEN au fost date uitării - VIDEO
Scandalul după golul Turciei la Euro ia amploare. Ambasadorul turc a fost convocat de germani....
FRUMUSEȚEA nu aduce FERICIRE. Ce se întâmplă cu oamenii care ARATĂ prea BINE?
Amendă de 5.000 de lei. Este interzis prin lege. Șoferii vor fi filmați
Evitați aceste medicamente, pe caniculă. Puteți să aveți probleme uriașe
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre...
Victor Vrînceanu, dezvăluiri cutremurătoare la adresa Andreei Antonescu: ”Mă trezesc că o persoană străină stă...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, de ce ai copiat la tema asta?
Istoria modei, modificată pentru totdeauna de invenția acelor din os de acum 40.000 de ani
×